Sunday, November 7, 2010

apa yang penting?kerjaSama..++Ukhuwah!!

tiba-tiba teringat cerita wonderpets..hehe..apa yang penting kerjasama..worderpets..wonderpets..kami datang.tapi adakah tika kita dalam kesusahan,ramai sahabat2 yang akan membantu kita?atau mereka akan membiarkan kita keseorangan?nah..tepuk dada tanya hati..yang mana satu yang anda lakukan untuk sahabat anda.

Beberapa minggu yang lepas..banyak peristiwa sedih yang berlaku sebab xdapat kerjasama yang baik dari kawan-kawan.agak sedih la coz apa yang kita dah plan,hasilnya xseperti yang kita harapkan.bukan nak berterima kasih malah dikutuknya lagi!(huu..xkan lupa la kejadian menyayat hati T_T) tapi aku harus balik kepada Allah..Perancangan Allah adalah yang terbaik..

ana teruskan perjuangan..teruskan usaha untuk mereka faham apa yang ana nak cuba lakukan..dan Alhamdulillah, xlama lepas tue...komitmen yang mereka2 berikan..Superb!mantaplah..berbunga-bunga hati ana..hehe :P
hati berbunga ibarat bunga ditaman..haha :p

selain daripada kerjasama..kesefahaman juga penting.hmm..dua-dua penting.pernah satu ketika dahulu bila ana terlibat dalam society D nie..pergh..kerjasama sangat lah mantap..bagi je keje apa pun..confirm beres.(bangga btul!) tapi............hati berparut2..macam mereka2 je betul..tahu la kami2 nie duduk kat bawah je.pendapat yang disuarakan...macam tengok lauk basi je!tolak terus..keje bagus,,tapi hati tue,,dah rasa macam xikhlas buat keje..(astaghfirullahdal'azim..jauhkan Ya Allah)

tiba-tiba teringat tentang ukhuwah..dimana,,untuk melakukan sesuatu(agenda besar)..mana boleh sorang2..mesti nak ramai-ramai yang tolong..jadi,ukhuwah sangat penting..ukhuwah terbahagi 3 peringkat.

Peringkat Ukhuwah:
1)Berlapang Dada(peringkat paling rendah)
2)Sama Rata
3)Melebihi orang lain dari diri sendiri(paling tinggi!)

Ukhuwah fillah abadan abada


Ukhuwah kerana Allah, di atas manhaj Allah dan dalam merealisasikan manhaj Rabbani yang agung. “Dan berpegang teguhlah kepada tali (agama) Allah dan janganlah kalian bercerai berai, dan ingatlah akan nikmat Allah saat itu kalian saling bermusuhan maka disatukan antara hati kalian maka jadilah dengan Nikmat Allah saling bersaudara, dan kamu telah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu daripadanya. Demikianlah Allah ayat-ayat-Nya kepadamu, agar kamu mendapat petunjuk”. (Al.Imran,3 : 103)
 gambaran di atas yang dilukiskan Al-Quran terhadap mereka yang bertemu dalam tali (agama) Allah dan menjadikannya sebagai manhaj, perjanjian dan agamanya, merupakan pertemuan yang bukan sekadar pertemuan untuk mencapai keuntungan yang nisbi atau mencapai tujuan tentunya, namun pertemuan yang berdasarkan pada ukhuwah islamiyah.
Persaudaraan yang terjaga dengan tali Allah merupakan kenikmatan yang diberikan Allah atas jamaah muslimah; yaitu nikmat yang diberikan bagi mereka yang dicintai dan dikehendaki Allah dari hamba-hamba-Nya. Hal ini mengingatkan kepada kita akan nikmat yang begitu besar, dan mengingatkan kita bagaimana kita sebelumnya dalam keadaan jahili saling bermusuh-musuhan.
Tidak ada seorang pun yang tidak memiliki permusuhan antara kaum Aus dan Khazraj di kota Madinah sebelum Islam. Namun setelah masuk Islam, Allah menyatukan hati di antara mereka. Tidak ada solusi sedikit pun kecuali Islam yang dapat menyatukan hati yang beragam bentuknya, tidak ada yang terjadi kecuali karena tali Allah yang dapat menyatukan mereka menjadi saudara, dan tidak mungkin hati-hati itu akan bersatu kecuali karena ukhuwah fillah.
Karena itulah marilah sama-sama kita satukan hati karena Allah, karena keimanan tanpa ukhuwah akan hampa sedangkan ukhuwah tanpa iman akan sirna.
Nak rasa lebih manisnya Ukhuwah..???anda yang perlu mencari..kalau nak rasa best nye feel ukhuwah tu..baca novel Sinergi By Hilal Asyraf :)
novel yang berkisahkan ukhuwah..sampai ana sendiri cemburu dengan ukhuwah yang terbina antara mereka..


YA ALLAH,
Engkau mengetahui hati-hati ini
telah berkumpul kerana mengasihiMU,
bertemu untuk mematuhi perintahMU,
bersatu memikul beban dakwahMU,
hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk
mendaulat & menyokong syariatMU,
maka eratkanlah YA ALLAH akan ikatanya...
Kekalkanlah kemesraan antara hati-hati ini
akan jalanNYA yang sebenar,
Penuhkanlah hati ini dengan cahaya RabbaniMu
yang tidak kunkung malap,
Lapangkanlah hati-hati ini dengan
limpahan iman dan keyakinan
dan keindahan tawakkal kepadaMU,
Hidup suburkanlah hati-hati ini dengan
ma'rifat (pengetahuan sebenar) tentangMU,
Jika Engkau mentakdirkan mati,
maka matikanlah pemilik hati-hati ini
sebagai para syuhada dalam perjuangan agamaMU,
Engkaulah sebaik-baik sandaran
dan sebaik-baik penolong,
YA ALLAHNo comments:

Post a Comment