Saturday, February 25, 2012

misunderstood

tok ! tok ! tok ! Handphone berbunyi. menandakan ada mesej masuk. 




erk...kenapa plak budak ni hantar mesej dekat aku. mesti ada something ni. Dengan penuh cuak dan curiga, touch la screen phone sebab nak baca mesej empunya diri.


Anonymous : Assalamu'alaikum.tengah buat apa? buzy ke?
Aku : wa'alaikumsalam.yes,may i help u?
Anonymous : oh..saya nak tanya something boleh? (erk...ape kes budak ni ? )
Aku : yes?
Anonymous : awak dah kawin ke?
Aku : Belum. kenapa?
Anonymous : oh..awak dah bertunang ke?
Aku : Belum. Kenapa? ( pehal budak ni...?  suspicious.)
Anonymous : saya nak cakap sikit boleh? ( confirm !)
Aku : sure.what is it?
Anonymous : kenapa awak berubah ? dah tak macam diri awak yang saya kenal dulu. (ding ! as expected ! )
Aku : berubah? bukan benda normal ke tu kalau dah meningkat usia? straight to the point, please.
Anonymous : baik. let me straight to the point. i saw you with one brothers. sangat rapat. makan sama-sama. dekat library hari tu pun saya nampak awak dengan dia. bukan sekali. dah banyak kali. dan sangat rapat.




Aku : so? kenapa tak tegur direct kalau dah nampak?
Anonymous : dulu awak tak berani nak buat benda-benda macam ni. tapi sejak awak masuk sini, awak dah berubah. lainlah kalau awak dah kahwin. tapi awak cakap awak belum kawin . layak ke saya tegur orang yang macam awak. bertudung molek. jaga "batas". (....berasap mak ! )
Aku : oh..ada lagi?
Anonymous : nope. kenapa? nak banyak lagi ke (perghh..kau stalk aku baik punya ! )
Aku : nak minta tolong sikit bleh? bleh tak describe brothers tu macam mane? i mean physical dia.
Anonymous : tak perlu describe. sebab awak tahu siapa empunya diri. kan? (ahah..kantoi ! )


the only brother i have.
yang banyak tolong diri ini sepanjang berada di sini.
without him...maybe i couldn't make it. 

Aku : okeh then.He's my brother. dan tak perlulah kot saya nak jaga batas dengan dia. nak pegang tangan dia pun x haram.kan?anytime nak date dengan dia pun xda masalah kan?

Anonymous : abang? ke awak nak cover lepas dah kantoi ? (....sabar....)
Aku : kantoi? ahah...tak perlu kantoi segala bagai la kan kalau hakikat yang sebenarnya begitu. kalau rajin la kan..pegi la stalk FB dia. nama dye ****** *********


20 minutes ago......


Anonymous : saya minta maaf. saya tak tahu awak ada abang dan awak tak pernah bagitahu. (hahaha...dia stalk betul-betul plak ! )
Aku : sekarang awak dah tahu.  anyway...before nak tembak,pastikan sasaran tepat !


moral of the story : 
1.jangan cakap ikut sedap mulut je.tanya la dulu. kalau segan nak tanya empunya diri..tanya kawan-kawan dia xpe dah. takut jadi fitnah plak nanti. :)


2. orang sekeliling akan perhatikan apa yang kita buat. apatah lagi yang Maha Pencipta yang sentiasa melihat dan mengetahui apa yang kita lakukan. Perbaiki diri demi Tuhan yang Esa. jaga tingkah laku setiap masa demi Redha Ilahi. ^-^


3. jangan mudah melatah. cool je... :D

3 comments:

  1. salam,kak mus,,nie huda dak grup akk ngan abg jamaluddin yg kt lamega dulu,,nice entry,,i g0t new less0n,,

    ReplyDelete